Πέταξε το «επιστημονικής φαντασίας» ρωσικό μη επανδρωμένο stealth μαχητικό στρατηγικής κρούσης Sukhoi S-70 Okhotnik-B

Το βαρύ μη επανδρωμένο οπλισμένο αεροσκάφος Okhotnik της Sukhoi πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε δημοσιογράφους το Σάββατο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, στο πλαίσιο του προγράμματος δοκιμών του εν λόγω UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle) το αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση 20 λεπτών, πετώντας γύρω από το αεροδρόμιο σε ύψος 600 μέτρων και στη συνέχεια προσγειώθηκε επιτυχώς.

Όπως αναφέρει το TASS, το Okhotnik έχει μικρό ίχνος στα ραντάρ, σχεδιασμό ιπτάμενης πτέρυγας και βάρος απογείωσης 20 τόνους, ενώ είναι εξοπλισμένο με «προηγμένο εξοπλισμό αναγνώρισης».

Σύμφωνα με το Defense Update, το S-70 Okhotnik-B δοκιμάζεται στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών Τσκάλοβ, κοντά στο Αχτουμπίνσκ του Αστραχάν, όπου γίνονταν και οι δοκιμές των μαχητικών επόμενης γενιάς Su-57.

Εικόνες του είχαν κυκλοφορήσει στο ρωσικό διαδίκτυο τον Ιανουάριο, μαζί με πληροφορίες πως το συγκεκριμένο drone – που αναπτύσσεται από το 2011- θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα. Σύμφωνα με το Popular Mechanics, είναι σχεδιασμένο να πλήττει στόχους στο έδαφος, υποστηρίζοντας επανδρωμένα αεροσκάφη – κατά πάσα πιθανότητα τα Su-57- λειτουργία που θα πραγματοποιεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, πέραν της εξουσιοδότησης για τη χρήση όπλων. Θεωρείται πως θα επιχειρεί ως «έξυπνος συνοδός» του Su-57, με τον πιλότο του επανδρωμένου αεροπλάνου να υποδεικνύει στόχους στο drone κι αυτό να τους πλήττει αυτόματα, αφού λάβει σχετική άδεια για χρήση όπλων.

Πρόκειται για ένα μονοκινητήριο αεριωθούμενο υποδεικνύοντας την επιδίωξη της ρωσικής ηγεσίας για πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα: Σημειώνεται οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ενσωματώσει τα οπλισμένα drones στο οπλοστάσιό τους στον βαθμό που το έχουν κάνει πχ οι αμερικανικές, οπότε και θεωρείται πως η αντίστοιχη ρωσική τεχνολογία έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της σε σχέση με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη Δύση.

Πηγή: naftemporiki.gr