Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζει παιδί στα καταφύγια – «Δεν θέλω να πεθάνω»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνες πέρα από κάθε φαντασία εκτυλίσσονται στην Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή συνεχίζεται στην Ουκρανία, με τους πολίτες να ζουν τον απόλυτο εφιάλτη καθώς είδαν μέσα σε λίγες ώρες τις ζωές τους να αλλάζουν.

Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προκειμένου να βρουν ασφαλές καταφύγιο και να γλυτώσουν από την επίθεση ενώ μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονται σε απόγνωση, κλαίνε μπροστά στην κάμερα, υπό το φόβο του θανάτου.

Τα βίντεο που μεταδίδονται στα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο είναι συγκλονιστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που μεταδίδει το Bloomberg και δείχνει ένα παιδάκι από την Ουκρανία με δάκρυα στα μάτια να λέει: «Δεν θέλω να πεθάνω».

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Κίεβο οι Ρώσοι

Δραματικές φαίνεται ότι θα είναι οι επόμενες ώρες για το Κίεβο καθώς η Ρωσία φαίνεται ότι ξεκίνησε νέο γύρο επίθεσης με πυραύλους από τα ξημερώματα της Παρασκευής με τον Αμερικανό υπουργός Άμυνας να μεταφέρει την πληροφορία ότι οι Ρωσικές δυνάμεις είναι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το Associated Press ο Λόιντ Όστιν είπε σε αμερικανούς βουλευτές ότι οι μηχανοκίνητες δυνάμεις της Ρωσίας που μπήκαν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία βρίσκονται σε απόσταση περίπου 32χλμ. από το κέντρο του Κιέβου.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι περιέγραψαν ότι άλλες ρωσικές δυνάμεις που μπήκαν στην Ουκρανία από το έδαφος της Ρωσίας βρίσκονται λίγο μακρύτερα αλλά κατεύθυνση και των δύο είναι το Κίεβο με αρχικό στόχο να περικυκλωθεί η πόλη και απώτερο να ανατραπεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, με ανάρτησή του τα ξημερώματα της Παρασκευής συνέκρινε την «τρομακτική» επίθεση στο Κίεβο με την επίθεση που είχαν κάνει οι Ναζί το 1941. «Η Ουκρανία κέρδισε εκείνο το κακό και θα κερδίσει και αυτό» πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Η Ουκρανία δεν έχει πλέον αεράμυνα – Πλήρης η αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας
Η Ρωσία «εξάλειψε» την αεράμυνα της Ουκρανίας και προσπαθεί να συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ανώτερο στέλεχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις επιδίωκαν να προωθηθούν βαθύτερα στη γειτονική χώρα μετά την έναρξη της εισβολής με μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν επαρκή αεράμυνα για να αντιμετωπίσουν αυτό το είδος αεροπορικής εκστρατείας. Αυτές οι αεράμυνες έχουν πλέον ουσιαστικά εξαλειφθεί. Δεν έχουν πλέον πολεμική αεροπορία για να πετάξουν και να προστατευτούν», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ουσιαστικά, οι Ρώσοι έχουν πλέον πλήρη αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας» υπογράμμισε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση ενόψει πολύπλευρης επίθεσης από τον ρωσικό στρατό ειδικά γύρω από την πόλη του Χάρκοβο και κατά μήκος του ανατολικού μετώπου.

Κατέλαβαν αεροδρόμια

Αλλά οι δυνάμεις του Κρεμλίνου κατάφεραν να καταλάβουν βασικά αεροδρόμια γύρω από το Κίεβο και θα μπορούσαν να διοχετεύσουν στρατεύματα μέσα από αυτά τα ερείσματα, τα οποία τελικά θα συνδεθούν με στρατεύματα που κατευθύνονταν νότια από τη Λευκορωσία.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίσταση που μπορούν να προβάλουν οι Ουκρανοί, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι Ρώσοι θα επιδιώξουν τις επόμενες ώρες να ασκήσουν συντριπτική πίεση στην πρωτεύουσα», είπε ο αξιωματούχος.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι πληροφορίες υποδηλώνουν πως η Ρωσία θα κοιτάξει να απομακρύνει την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι είτε μέσω καρατόμησης είτε μέσω άλλης πίεσης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να πραγματοποιήσει εκστρατεία «εκκαθάρισης» εναντίον πολιτικών αντιπάλων που έχουν μείνει στην πόλη.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ για το ενδεχόμενο πολύ μεγάλης βίας σε αυτήν την πόλη καθώς οι Ρώσοι παίρνουν τον έλεγχο» σημείωσε.

Πηγή: newsbomb.gr