Ρωσία: Δικαστήριο έκλεισε σε ψυχιατρικό ίδρυμα επικριτή του Πούτιν

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε υποχρεωτική εισαγωγή σε ψυχιατρικό νοσοκομείο έναν σαμάνο από τη Σιβηρία ο οποίος ασκούσε κριτική σε βάρος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο οποίος κατηγορήθηκε για επίθεση σε βάρος μέλους της ρωσικής Εθνοφρουράς, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του. Ο Αλεξάντρ Γκαμπίσεφ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν το 2019 ξεκίνησε μια πορεία με τα πόδια 8.000 χιλιομέτρων, όπως φιλοδοξούσε ο ίδιος, έως τη Μόσχα, ένα ταξίδι για τον εξορκισμό του Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δαίμονα», αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Γκαμπίσεφ επιχείρησε πολλές φορές το ταξίδι αυτό αλλά πάντα τον σταματούσε η αστυνομία, που τον οδηγούσε και πάλι πίσω στη Γιακουτία, τη γενέτειρα του στην ανατολική Σιβηρία. Όταν ανακοίνωσε την τελευταία προσπάθειά του, τον Ιανουάριο, συνελήφθη στο σπίτι του με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε φρουρό που είχε πάει να τον συλλάβει. Σήμερα, δικαστήριο στη Γιακουτία τον καταδίκασε σε υποχρεωτική εισαγωγή σε ψυχιατρικό ίδρυμα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Αλεξέι Πριανισνίκοφ.

«Αυτό σημαίνει ότι θα κρατείται σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές της φυλακής», δήλωσε ο Πριανισνίκοφ, προσθέτοντας ότι η διάρκεια της νοσηλείας του θα καθοριστεί από τους γιατρούς. «Η εμπειρία δείχνει ότι κανείς δεν φεύγει σε λιγότερο από δυόμιση με τρία χρόνια», είπε, χαρακτηρίζοντας την ποινή δυσανάλογη. Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η Ρωσία αναβιώνει τη σοβιετική πρακτική του να υποβάλει ορισμένους από τους πολιτικούς της αντιφρονούντες σε αναγκαστική νοσηλεία και ψυχιατρική θεραπεία.

Πηγή: newsbeast.gr