7 ορατά σημάδια ότι η χοληστερίνη σας είναι πολύ υψηλή

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υψηλή χοληστερίνη οδηγεί σε υπερβολική συσσώρευση πλάκας, πράγμα που σημαίνει ότι θα αρχίσει να στενεύει ή ακόμα και να φράζει τις αρτηρίες σας. Ένας θρόμβος αίματος είναι συχνά η αιτία καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε δύσκαμπτες αρτηρίες, εμποδίζοντάς τες να διευρυνθούν ώστε να αυξήσουν τη ροή αίματος στο σώμα σας.

Με άλλα λόγια, οι συνέπειες είναι αρκετά σοβαρές. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να καθορίσει με αξιοπιστία εάν έχετε υπερβολική χοληστερίνη (με εξετάσεις αίματος), αλλά υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις και σημάδια που θα μπορούσαν να σας προειδοποιήσουν για υψηλή χοληστερόλη στον οργανισμό.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

1) Πόνος στον λαιμό και πονοκέφαλοι

Επειδή η υψηλή χοληστερόλη οδηγεί στο φράξιμο των αρτηριών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαταραχθεί η ροή του αίματος προς και από το κεφάλι σας. Το αποτέλεσμα είναι πόνος στον λαιμό και ξαφνικοί πονοκέφαλοι σε περιστασιακή βάση, και ίσως αντιμετωπίσετε ακόμη και πόνο στους ώμους σας.

Ένας ενοχλητικός πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι μια πολύ καλή ένδειξη για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με τους γιατρούς.

2) Μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια σας

Ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος στα χέρια σας και τα πόδια σας σίγουρα δεν είναι ασυνήθιστο, εάν αντιμετωπίζετε πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Λόγω των φραγμένων αιμοφόρων αγγείων, επηρεάζονται επίσης τα περιφερειακά νεύρα στα πόδια και τα χέρια σας, καθώς δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Αυτό συνήθως δεν έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει ένα αισθητό μυρμήγκιασμα.

3) Υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφίμων και έλλειψη άσκησης

Αυτό το σημάδι είναι αρκετά προφανές, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα σας. Η έλλειψη άσκησης επιτρέπει επίσης τη δημιουργία χοληστερόλης στον οργανισμό.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι επίσης εξαιρετικά επιζήμιες συνήθειες. Εν ολίγοις, εάν ακολουθείτε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, οι πιθανότητες λένε ότι θα αντιμετωπίσετε υψηλή χοληστερόλη.

4) Η εμφάνιση «φυσαλίδων» χοληστερόλης στο δέρμα

Μερικές φορές, η υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης μπορεί να εκδηλωθεί και στο εξωτερικό του σώματός σας. Ένα κιτρινωπό είδος εξανθήματος μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα, το οποίο είναι γεμάτο με χοληστερόλη.

Ονομάζονται ξανθώματα και συνήθως εμφανίζονται στο χέρι, τους τένοντες του ποδιού, του γόνατος ή του αγκώνα σας.

5) Ξαφνική αύξηση των παλμών της καρδιάς

Είναι αρκετά συνηθισμένο να έχετε αυξημένους καρδιακούς παλμούς κάποιες φορές, ειδικά μετά την άσκηση, αλλά μερικές φορές είναι σαφές σημάδι καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η ταχυκαρδία σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να λειτουργεί γρηγορότερα από το συνηθισμένο. Και πιθανότατα το έχετε ήδη μαντέψει αυτό – τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία λόγω της υψηλής χοληστερόλης, θα εκτοξεύσουν τον καρδιακό σας ρυθμό.

6) Ο σχηματισμός ενός γκρίζου δακτυλίου γύρω από τον κερατοειδή

Αυτό είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, οπότε κοιτάξτε προσεκτικά. Αν παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένας γκριζωπός δακτύλιος γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού σας, αυτό θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή ένδειξη υψηλής χοληστερόλης που συσσωρεύεται σε αυτή την περιοχή.

Ο κερατοειδής καλύπτει την ίριδα του ματιού. Επειδή οι γκρίζοι δακτύλιοι είναι συνηθισμένοι στους ηλικιωμένους, αποτελούν έναν αξιόπιστο δείκτης υψηλής χοληστερόλης μόνο για άτομα κάτω των 45 ετών.

7) Κίτρινα εξανθήματα στα βλέφαρα

Αυτά τα κίτρινα εξανθήματα είναι παρόμοια με τις κίτρινες φυσαλίδες χοληστερόλης στο σώμα σας, αλλά μικρότερα, και αυτή τη φορά στα βλέφαρά σας. Η κατάσταση είναι γνωστή ως «ξανθέλασμα».

Ευτυχώς, δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην όρασή σας. Το λέϊζερ και θεραπείες με οξέα είναι διαθέσιμες για να απαλλαγείτε από αυτά τα εξανθήματα, αλλά η πιο αποτελεσματική και μόνιμη λύση είναι μόνο να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας συνολικά.

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Truelife.gr

Πηγή: newsitamea.gr