Λάχανο: Tέσσερα σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

Mπορεί το λάχανο να αποτελεί ένα ουσιαστικό όφελος για τη διατροφή σου

Το λάχανο- το οποίο διατίθεται σε κόκκινο, πράσινο και λευκό χρώμα – είναι μέλος, μεταξύ άλλων, της ίδιας οικογένειας με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια των Βρυξελλών.

Όμως, ενώ συνοδεύεται από πολλά οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να το προετοιμάσεις με τον σωστό τρόπο για να έχεις τα κατάλληλα οφέλη, λέει στο Health η Maxine Smith, διαιτολόγος στο Κέντρο για την Ανθρώπινη Διατροφή της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Ποια είναι, λοιπόν, τα 4 βασικά οφέλη από το λάχανο;

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C

Τα πορτοκάλια δεν είναι ο μόνος τρόπος για να προσλάβεις την απαιτούμενη βιταμίνη – το λάχανο μπορεί επίσης να παρέχει μια τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών εάν πρέπει να προσθέσεις περισσότερη βιταμίνη στη διατροφή σου. «Το λάχανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, παρέχοντας συγκεκριμένα το 70% του RDA (συνιστώμενη δόση διατροφής), λέει η διαιτολόγος Keri Gans.

Η εξασφάλιση αρκετής βιταμίνης C κάθε μέρα είναι σημαντική, καθώς το σώμα μας δεν παράγει τη βιταμίνη με φυσικό τρόπο (έτσι, πρέπει να την πάρουμε από τα τρόφιμα). «Η οικογένεια του λάχανου έχει συσχετιστεί με την επίτευξη ανοσολογικών οφελών, οπότε βοηθά τα κύτταρα μας να επιτεθούν σε εισβολείς, όπως οι ιοί», λέει η Smith.

Είναι μια καλή πηγή ινών

Εάν θέλεις να πάρεις περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σου – είτε το συνιστά ο γιατρός σου, είτε αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι λίγη βοήθεια στην τουαλέτα – το λάχανο μπορεί να βοηθήσει. Δύο φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο περιέχουν σχεδόν 5 γραμμάρια ινών. (Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 25 γραμμάρια για γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών, σύμφωνα με το MedlinePlus).

«Το λάχανο είναι μια καλή πηγή ινών και οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, να εξισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιώσουν την πεπτική υγεία», λέει η Gans.

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των οστών

«Το λάχανο περιέχει μια θρεπτική ουσία εξαιρετικά σημαντική τόσο για την υγεία των οστών όσο και για τις υγιείς λειτουργίες πήξης του αίματος στο σώμα: τη βιταμίνη Κ», λέει η Gans. Υπάρχουν περίπου 68 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ σε ένα μόνο φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 120 μικρογραμμάρια ημερησίως για ενήλικες άνδρες και 90 μικρογραμμάρια ανά ημέρα για γυναίκες.

Ενώ οι ανεπάρκειες της βιταμίνης Κ είναι σπάνιες, ορισμένα άτομα με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις – κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα – μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χαμηλότερα από τα συνηθισμένα, επίπεδα βιταμίνης Κ.

Είναι μια εξαιρετική επιλογή χαμηλών θερμίδων

Εάν θέλεις να προσέχεις τη διατροφή σου, ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ είναι η αντικατάσταση τροφίμων με πολλές θερμίδες, με αυτά που δεν περιέχουν τόση θερμιδική ποσότητα – και το λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυτό. «Το λάχανο έχει πολύ χαμηλές θερμίδες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο είναι μόνο 34 θερμίδες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση βάρους», λέει η Gans.

Μάλιστα, ενώ πολλά υγιεινά τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά μπορούν να είναι στην πιο ακριβή πλευρά των τροφίμων, το λάχανο είναι ένα εξαιρετικά φθηνό φαγητό.

Πηγή: pronews.gr