Τα καλύτερα ψάρια για την υγεία: Πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και οφέλη για ασθένειες

Τα ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών και πρωτεϊνών, ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος.

Τα ψάρια έχουν συχνά λιγότερη χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά από το κρέας και αποτελούν βασικό συστατικό της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Τα ψάρια παρέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Β, ψευδαργύρου και σιδήρου.

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά λιπαρά που πρέπει να λαμβάνει ο άνθρωπος από τη διατροφή του. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καθώς τα ψάρια είναι πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα καλύτερα είδη ψαριών για κατανάλωση.

Άγριος σολομός

Όλα τα είδη σολομού περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Αυτό το ψάρι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου. Ωστόσο, για υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, είναι προτιμότερο να επιλέγετε σολομό που αλιεύεται άγρια, αντί για σολομό εκτροφής.

Ο άγριος σολομός τείνει να περιέχει περισσότερα ωμέγα 3 και βιταμίνες και έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Τόνος

Ο τόνος είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση με μέτρο. Ορισμένα είδη τόνου περιέχουν περισσότερο υδράργυρο από άλλα. Έτσι θα πρέπει να περιορίζετε την κατανάλωση αυτών των ποικιλιών.

Ο τόνος είναι χαμηλός σε θερμίδες και πλούσιος σε βιταμίνες και πρωτεΐνες. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων (g) τόνου ποικιλίας skipjack περιέχει 22 g πρωτεΐνης.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες ποικιλίες τόνου, συμπεριλαμβανομένου του ερυθρού τόνου, απειλούνται από την υπεραλίευση. Όπου είναι δυνατόν, είναι καλό να επιλέγετε έναν τύπο που δεν κινδυνεύει, όπως το skipjack.

Σκουμπρί

Το σκουμπρί είναι ένα σφιχτό, λευκό ψάρι με έντονη γεύση.

Τείνει να έχει περισσότερα ωμέγα 3 και βιταμίνη Β12 από άλλα είδη ψαριών. Η επιλογή τουρσί, ή καπνιστό σκουμπρί μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του ψαριού σε νάτριο, επομένως θα πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες στις συσκευασίες.

Οι μικρότερες ποικιλίες, όπως το σκουμπρί του Ατλαντικού και το ισπανικό σκουμπρί, είναι καλύτερες επιλογές, επειδή τα μεγαλύτερα ψάρια τείνουν να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου.

Μπακαλιάρος (cod)

Ο μπακαλιάρος είναι μια καλή πηγή φωσφόρου, νιασίνης και βιταμίνης Β12. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι ένα άλλο λιπαρό ψάρι και προσφέρουν πολλά διατροφικά οφέλη. Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Όσοι τρώνε σαρδέλες σε κονσέρβα θα πρέπει να ελέγχουν την ετικέτα για περιεκτικότητα σε λάδι και νάτριο.

Ρέγκα

Η ρέγκα είναι άλλο ένα ψάρι που ανήκει στην οικογένεια της σαρδέλας. Η ρέγκα είναι μια ευεργετική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και παρέχει επίσης 17,96 g πρωτεΐνης και 13,67 mcg βιταμίνης B 12 σε κάθε 100 g.

Αν είναι τουρσί, ή καπνιστή, η ρέγκα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Πηγή: Iatropedia.gr